Că pandemia de COVID-19 a afectat masiv turismul de pretutindeni nu mai este demult un secret. Vestea proastă vine de la specialiștii în domeniu, care avertizează că turismul va continua să fie afectat cel puțin încă un an de acum înainte, indiferent de cât de optimiști încercăm să fim.
Evident, resuscitarea acestui sector se încearcă din toate părțile: companiile aeriene ne vin în întâmpinare cu oferte care mai de care mai avantajoase și mai greu de refuzat (biletele Cluj-Barcelona care anul trecut în aceeași perioadă depășeau 750 de lei, se găsesc acum la doar 150 de lei), hotelurile și pensiunile vin și ele cu prețuri mai accesibile, iar majoritatea proprietarilor de pe Airbnb acordă discount-uri pe lângă prețurile și așa reduse.
.
De ce Airbnb?
Ca și cel precedent, articolul acesta este scris din proprie inițiativă, fiind părerea personală (și sinceră de altfel) și nu este o reclamă plătită!
Sunt fană Airbnb de foarte mult timp și cred că pot număra pe degetele de la o mână, dățile în care am fost nevoită să caut cazări pe alte site-uri. Comunicarea excelentă pe care am avut-o mereu cu cei de la Customer Support atunci când a fost nevoie, ușurința de a rezerva locul dorit, precum și dedicarea continuă în vederea îmbunătățirii serviciilor, sunt doar câteva dintre motivele care m-au făcut să aleg aproape de fiecare dată cazările gazdelor de pe Airbnb. Odată cu venirea pandemiei de COVID-19, pe lângă oferte, cei de la Airbnb au venit în permanență cu idei și metode noi de prevenire a răspândirii Coronavirusului.
Am primit de curând Manualul de Curățenie Airbnb și ținând cont de faptul că lumea continuă să călătorească și că primesc foarte des întrebări privind siguranța cazărilor, m-am hotărât să las aici câteva soluții importante pe care compania le recomandă atât turiștilor cât și gazdelor, pentru a oferi siguranță tuturor utilizatorilor platformei.
.
CITEȘTE ȘI:
Experiențele Airbnb
Experiențele Couchsurfing
.
Manualul de curățenie Airbnb
Airbnb a dezvoltat un protocol de curățenie sub îndrumarea Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) și împreună cu experți în domeniile igienizării și medicinii. Toate punctele de mai jos sunt un scurt rezumat al Manualului realizat de către cei de la Airbnb.
– luând în calcul faptul că fiecare spațiu este diferit, cei de pe Airbnb recomandă tuturor gazdelor curățenia sau igienizarea specializată a fiecărui loc în parte, în funcție de caracteristicile acestuia. Oaspeților ar trebui să li se menționeze zonele care nu au putut fi curățate, astfel încât aceștia să poată lua măsurile de precauție necesare;
– se recomandă serviciul de self check-in și self check-out, tocmai pentru a limita contactul. Multe apartamente (de obicei entire places) aveau deja montate cutii securizate sau încuietori cu acces prin cod digital înaintea începerii pandemiei, ușurând astfel tot procesul de check-in;
– după check-out, gazdelor le este recomandat să aștepte cel puțin 3 ore (recomandare făcuta de către Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor) înainte de a intra în apartament. De asemenea, pentru propria siguranță, tot gazdelor li se recomandă purtarea unui echipament de protecție adecvat în timpul curățeniei;
– după plecarea oaspeților, gazdelor li se recomandă spălarea tuturor vaselor, inclusiv a celor din dulap, pentru siguranța viitorilor oaspeți. Lenjeria de pat trebuie să fie spălată la cea mai înaltă temperatură, iar manevrarea lenjeriei noi de pat trebuie făcută cu mănuși curate.
.
SHARED PLACE
– Gazdelor li se recomandă curățenia si igienizarea tuturor spațiilor comune înainte de sosirea unui nou oaspete. În plus, atât timp cât vremea permite, ferestrele ar trebui lăsate deschise cât mai mult posibil pentru o aerisire continuă a locuinței;
– gazdele ar trebui să reducă numărul de oaspeți, astfel încât în spațiile comune (cum ar fi living-ul) să poată fi păstrată distanța sociala. Interesați-vă din timp câte persoane vor sta în locuință. Sunt proprietăți Airbnb, care se închiriază CA în regim hotelier, fiecare cameră fiind ocupată de către altcineva. Evident, fiind pandemie, depinde doar de voi cu câți oameni doriți să împărțiți locuința (și deci spațiile comune ca bucătăria, living-ul și posibil baia). In cazul în care aveți nelămuriri, le puteți scrie un mesaj gazdelor pentru a întreba exact dacă doar voi veți fi singurii oaspeți.
– gazdele trebuie sa precizeze clar zonele din casă la care oaspeții pot avea acces, pentru a reduce astfel suprafețele care necesita curățenie ulterioară;
– este recomandată purtarea echipamentelor de protecție în zonele comune din casă (ex mască de protecție).
.
Mai scump ≠ Mai curat
Ghidul celor de la Airbnb este extrem de bine pus la punct, iar ideile de mai sus sunt doar o prezentare succintă a lucrurilor de care gazda ta ar trebui să țină cont, mai ales în această perioadă. Evident, de la teorie la practică sunt mulți pași de urmat, iar dacă se întâmplă să nimerești într-un loc în care îți dai seama că nu au fost respectate normele de igienă, îți recomand să te reorientezi spre o cazare mai sigură pentru tine.
Scump nu înseamnă neapărat și mai curat și pentru a-ți face o idee, nu uita să citești mereu review-urile oaspeților care au fost înaintea ta acolo. Dacă există ceva care ti-a atras atenția în mod special (baie murdară, asternuturi neschimbate etc) nu uita să faci poze pentru a le arăta celor de la Airbnb atunci când soliciți refund. Cei de la Customer Service sunt neașteptat de rapizi și cel mai probabil vei primi banii înapoi dacă explici ce anume te-a făcut să părăsești cazarea cu pricina. Ba mai mult decât atât, cei de la Airbnb vor lua direct legătura cu gazda pentru a remedia viitoarele probleme.
Frumos ar fi să nu uităm totuși că în ciuda eforturilor pe care gazdele le depun în această perioadă, ca oaspeți, avem și noi anumite responsabilități pe care ar trebui să le respectăm pentru a proteja oamenii în a căror casă mergem.
Dacă v-ați făcut curaj să plecați în acest an și ați folosi serviciile celor de la Airbnb, îmi puteți scrie mai jos experiențele voastre.
.