Am primit oarecum resemnată e-mail-ul prin care eram informată de anularea biletelor de avion. Tot resemnată am fost și prin aprilie când am realizat că tot anul va fi compromis din punct de vedere al călătoriilor. Reapăruse, în fine, un firicel de speranță prin luna iulie când, dintr-un avânt pionieresc eram gata-gata să și cumpăr vreo câteva bilete de avion pe ici-colo. M-am liniștit în vreo oră, după o discuție matură pe care a trebuit să o port cu mine însămi și în care am decis singură (și nesilită de nimeni), că anul acesta nu voi trece nicio graniță.
Luând în calcul transportul în comun din România și faptul că nu am încă mașină, a urmat o perioadă destul de dificila de “reconfigurare traseu“. Sinceră să fiu nici nu îmi doream ceva pretențios; voiam doar vreo 2-3 zile undeva departe de oraș, într-un loc în care să-mi pot încărca bateriile. Așa că atunci când oamenii ăia minunați de la Stana au anunțat o mini excursie de doua zile călare prin munții Apuseni, n-am mai stat pe gânduri. Era în sfârșit rost de scăpat de oraș, o excursie sigură (ținând cont de situația actuală), o locație accesibilă și nu în ultimul rând, era unul dintre lucrurile pe care îmi doream să le fac încă de acum 2 ani, când tot la Stana, am mers pentru prima dată călare.
Pentru curioși și pentru cei care nu au mai participat, las mai jos detaliile excursiei de „Inițiere în călărie ” organizate de către cei de la Stana:
.
INIȚIERE ÎN CĂLĂRIE
Și dacă nu am experiență deloc? Perfect. Toate se învață. Această tură este de inițiere și se va desfășura la pas. Traseul masoară 9-10 kilometri și vom sta 2.5 ore în șa, suficient cât să cunoști căluțul și să te acomodezi, dar și să înveți bazele în conducerea calului și menținerea echilbrului călare.
Prietenii noștri de la Stana se ocupă cu turismul călare de peste 20 de ani. Au căluți adulți pentru începători, foarte bine dresați și docili, să te ajute să prinzi încredere in ei.
Greutatea maximă admisă este 100 kg/persoană.
CE ESTE INCLUS?
– 2.5 ore de călărie
– Instructaj teoretic si aplicat
– Harnașament cal (șa, căpăstru, coardă, valtrapă)
– Cască de călărie
– Atelier Tir cu Arcul – Instructor, Arcuri, Săgeți
– Ghid pe tot parcusul zilei
CE CAI FOLOSIM?
Vom călări pe cai adulți din rasa Huțul și Arab mixed sau local. Au între 145-165 cm înălțime la greabăn și sunt folosiți doar pentru drumeții montane călare, fiind special dresați pentru aceasta. Au vârste cuprinse între 13-20 de ani și sunt foarte blânzi și prietenoși cu oamenii. Șeile pe care le vom folosi sunt tip Englezesc.
ECHIPAMENT
-Pantof, cizmă de călărie sau adidași
-Pantaloni drumeție sau blugi sport
-Geacă de vânt
-Pelerină de ploaie tip poncho
-Cremă de soare
-Cască de călarie – Îți dăm noi sau o poți aduce pe a ta
PREȚ: 175 RON / persoană
.
.
.
.
Povestea mea la Stana a început în urmă cu doi ani când, fiind în același impas privind posibilitățile unei escapade în afara Clujului, mi-a atras atenția pe Facebook, chiar excursia prezentată mai sus: „Inițiere în călărie”, care se desfășura pe traseele din jurul satului Stana, la doar 40 de km de Cluj-Napoca. Puteam ajunge acolo fie cu mașina personală, fie direct cu trenul, cu plecare din Cluj-Napoca. Era exact ce căutam, deși nu mai călărisem niciodată. Cu 0 experiență dar cu mult mult entuziasm, m-am înscris pe listă.
Odată ajunsă acolo, m-am simțit ca intrată într-o poveste: în spatele stației de tren, ascunsă între copaci bătrâni și flori de soc, am descoperit pentru prima dată căsuța de la Stana. Am fost luați în primire de vreo doi căței, un cârd de gâște, iar mai apoi, de către Mihaela (unul dintre oamenii minunați care se ocupă de tot ce înseamnă “Călărie la Stana”), care ne-a primit cu brațele deschise, cu zâmbetul pe buze și cu o “cană de ceva”. Până să ne pornim la drum, am avut timp să ne împrietenim, să savurăm cafeaua și să degustăm ceaiului de lămâiță și cătină, ceai a cărui aromă strașnică îți dezlipea ochii mai ceva decât cafeaua.
.
La drum nu se pleacă până nu se repartizeaza căluții potriviți fiecărei persoane (asta după ce se trece printr-o scanare rapidă dar minuțioasă, prin ochii lui Mihai și ai Mihaelei), până nu se face instructajul și până nu se împart căștile de călărie – de fiecare dată, fără excepții!
.
.
.
„Nu vă speriați!”
Când am văzut pentru prima dată o herghelie de vreo 30 de cai venind spre noi, am înlemnit. Am crezut că atunci și acolo îmi sosise sfârșitul și mă tot întrebam ce fusese în capul meu când mă înscrisesem pe lista de participare, când eu nu pusesem în viața mea mâna pe vreun cal. Deși căluții erau cuminți și obișnuiți cu oamenii, nu m-am liniștit nici când mi s-au dat hățurile în mână, iar când m-am văzut sus în șa m-a luat cu amețeli. Iar mă trezisem eu să fac pe viteaza și să mai găsesc ceva activitate interesantă, dar pusă în fața faptului împlinit îmi tremurau genunchii.
Tura a fost oricum supravegheată, de Mihai, unul dintre ghizii de la Stana și omul cu care se ține mereu legătura pentru participare. M-am liniștit pe măsură ce înaintam pe cărările bătătorite și pe potecile care treceau prin pădurici și de unde căluții profitau pentru a mai fura câte o crenguță mai răzleață. M-am liniștit pe măsură ce am avut curajul să o mângâi pe Rita (căluțul care mi se dăduse) și când am realizat că animalul acela blând chiar știa ce face, iar fricoși ca mine mai văzuse ea mulți. Mă liniștea oricum constant și Mihai, care deși țipa din fruntea șirului “NU VĂ SPERIAȚI! CALUL NU CADE, SE REDRESEAZĂ SINGUR! ”, reușea să te calmeze mai ceva ca ceaiul de mușețel.
.
După o tură de vreo 2-3 ore, am descălecat cu promisiunea că voi reveni, lucru pe care l-am făcut de fiecare dată când programul mi-a permis. M-am simțit puțin mai curajoasă cu fiecare tură călare făcută la Stana și nu am cuvinte suficiente pentru a recomanda această experiență. Și știți care e de fapt secretul? Nu doar tura călare este singurul motiv pentru care revin cu atât de mult drag acolo. Evident, călăritul este motivul principal dar e mult mai mult decât atât; e căsuța aceea pitită cumva în spatele gării și care te invită parcă în altă lume, sunt pisicile care mănâncă castraveți atunci când le oferi, sunt șnițelele și gulașul pe care le înfuleci ca după Postul Paștilor și toate poveștile cu și despre căluți, pe care Mihaela le are, de parcă femeia ar fi trăit încă vreo alte două vieți pe lângă cea de acum.
.
Traseele sunt mai mereu altele, iar partea cea mai frumoasă este că turele sunt organizate pe tot parcursul anului, având astfel posibilitatea unei excursii călare fie când firul ierbii este cel mai verde (iar tentația pentru căluți cea mai mare), fie atunci când la Stana ninge cu fulgi grei.
.
.
.
După ce vă simțiți “suficient“ de inițiați, puteți începe să mergeți la turele de trap, sau chiar în excursiile mai lungi- cele de 2, 4 sau chiar 6 zile.
Pentru cei care doresc să mai schimbe peisajul si confortul de oraș pe o cu totul altă experiență, las mai jos și detaliile pentru o altă excursie dintre cele organizate de cei de la Stana , cea de doua zile călare. Pe pagina lor de facebook găsiți toate evenimentele programate și anunțate din timp, iar în cazul în care aveți întrebări, puteți scrie un mesaj direct pe pagina, iar Mihai vă va răspunde în cel mai scurt timp posibil.
Vă promit că merită!
.
DOUĂ ZILE CĂLARE ÎN MUNȚII APUSENI
-Sâmbătă dimineața ne pregătim pentru o drumeție călare medie ca efort, și foarte frumoasă ca priveliști, dar nu în ultimul rând extrem de utilă în dobândirea cunoștințelor de călărie liberă.
Seara vom ajunge la pensiune, unde atât pe noi, cât și pe căluți, ne așteaptă o cină copioasă. Ne vom caza în camere de 2 sau 3 persoane (pentru cupluri exclusiv cameră de 2 persoane), vom mânca pe săturate și vom sta la povești cu cai.
-Duminică dimineața ne întâlnim pe rând la cafea pe terasă. Luăm micul-dejun împreună și ne apucăm de treabă. Ne periem caii, le spunem bună dimineața și că mergem acasă. Atunci le tresar ochii. Șaua sus, piciorul în scăriță și la drum cu noi!
EXCURSIA INCLUDE:
– Peste 10 ore de călărie
– Peste 50 km făcuți călare
– Cazare în camere de 2 sau 3 persoane
– Toate mesele acoperite (opțiune vegetariană la
cerere)
– Ghid insotitor (2 ghizi la <7 participanti,
3 ghizi la <10 participanți)
– Cască de călărie
– Harnașament cal (șa, căpăstru, coardă,
valtrapă)
– Cafea și ceai
Preț:475 RON
.
.
.
.
.
.
.