Acum, când am ajuns acasă și am putut face un total aproximativ al cheltuielilor de pe Camino de Santiago, aș spune că e și scump și ieftin în același timp. Depinde doar din ce punct de vedere privești.

.

Cheltuieli zilnice

30 €/zi cheltuiți într-o vacanță, nu sună deloc exagerat. Cel puțin nu când în banii aceștia intră cazare și mâncare. Când vacanța se întinde însă pe mai bine de 30 de zile, te gândești de două ori înainte să mai faci orice cheltuială inutilă. Pe lista noastră, cam acestea erau cheltuielile zilnice
-cazare: 7-13€
-mic-dejun: 2,5-4€
-prânz copios (2 feluri, desert, vin și o cafea): 10€
-cina (în unele zile prânzul era atât de bogat încât renunțam la cină):  10-12€
+/- transport bagaj (l-am folosit doar când m-am accidentat): 5€

.

Cheltuieli totale

Pe lângă cheltuielile zilnice, am mai adunat și:
-biletele de avion pe care le-am luat din timp: 100€ dus-întors
-echipamentul necesar (sac de dormit, bețe de trekking, șosete speciale pentru așa ceva și în care am investit cel mai mult. Vezi aici tot ce am avut în bagaj.) : un total aprox 150€
-ghid Camino: 20€ (noi l-am avut pe acesta și a fost excelent)
-medicamente și alte lucruri de la farmacie: aprox 30€
-o mulțime de alte cheltuieli neprevăzute pe traseu- cărora am dorit să nu le mai țin socoteala pentru liniștea mea.
.
CITEȘTE ȘI:
Camino de Santiago – cele mai frecvente întrebări
30 de lucruri pe care le-am învățat de pe Camino

.

Se poate și mai ieftin și mai scump

Da, se poate și mult mai ieftin de atât. Cum?

În primul rând există cazări și cu 5€, sau cazări pentru care trebuie să lași doar o sumă modică drept donație. E adevărat, nu sunt nici cele mai reușite cazări dar asta depinde de preferințele fiecăruia. Cazările alese de noi au însemnat o cameră cu 8, 10 sau 12 paturi și o baie la comun. Dacă nu ești dispus să duci aventura Camino până la capăt, există Hoteluri și de 3 sau 4 stele, sau poți alege o cameră single tot într-un Albergue dar la un preț mai acceptabil (aprox 35€). Și să nu uităm că vara, corturile sunt o opțiune pentru mulți.

Dacă sunteți minim 2 persoane, se mai pot scădea și din cheltuielile de masă. În loc să mănânci de 2-3 ori/zi în alt loc, puteți face cumpărături pentru cină și mic-dejun dintr-un supermarket. Ca să puteți găti va trebui să vă căutați o cazare cu bucătărie în care vi se permite să gătiți.

În cazul în care nu vreți să cărați bagajul zilnic, puteți să vă trimiteți rucsacul de la un Albergue la altul  cu 5€/zi. Cum funcționează chestia asta? Dimineață înainte de a porni la drum îți poți lăsa rucsacul la recepția Albergue-ului unde ai stat. De rucsac agăți un plic luat de la recepție, pe care vei scrie orașul și numele următorului Albergue la care vei ajunge, iar în plic vei pune 5€.  O firmă specială de curierat va veni pe parcursul dimineții și îți va duce bagajul acolo unde urmează să ajungi tu mai târziu. Noi fiind două, am pus aproape toate lucrurile din rucsacul meu (care era mai mic) în rucsacul cel mai mare și am păstrat minimul necesar pentru o zi de drum. Am trimis așa un singur rucsac în loc de două și am împărțit banii pentru bagaj.

În concluzie, pentru o vacanță destul de lungă, cheltuielile sunt total acceptabile. Nu te va costa cât un city break dar nici cât o vacanță de o săptămână în Maldive.
Pe scurt, Camino este cu adevărat o aventură care își merită banii.

UA-128051971-1