Pentru Georgia, am avut lista făcută cu un an înainte să o vizitez: am adăugat câteva rute de hiking pentru care am primit garanția că ar avea puterea aia…“de a lăsa omu’ cu respirația tăiată”, am calculat la buget cazări ieftine în căsuțele localnicilor cunoscuți pentru “sufletu’ ăla bun”, mi-am pregătit papilele pentru mâncarea aia care cică “ți-ar lăsa gura apă” și pentru vinurile pentru care umblă vorba că localnicii s-au tot perfecționat  de mai bine de 8000 de ani să le dea savoare. Am mai pus și aerul ăla rece si proaspăt “de te ustură nările și te face să amețești” al Munților Caucaz și n-am uitat nici de străduțele din capitală, în care am auzit că ar fi unul dintre puținele orașe în care “vechiul ar fi îmbinat perfect cu noul”. Și cu toată frumusețea asta m-am dus chitită să-l conving că “E musai să plecăm. Nu vezi ce bilete ieftine?”. Poate a fost lista, sau poate doar am început să fiu prea persuasivă când vine vorba să conving oamenii că “moment mai bun decât ăsta nu există și nici nu o să existe!”.

.

Ce trebuie să știi înainte să vizitezi Georgia

– cea mai bună vreme de vizitat: mai-iunie și septembrie.
– cetățenii români pot călători în Georgia și fără viză. Se permite intrarea în țară atât pe baza unui document de călătorie (paşaport diplomatic / de serviciu / simplu / temporar), cât şi pe baza cărţii de identitate;
– nivelul criminalităţii în Georgia este în prezent scăzut, cu toate acestea, infracţiuni de tipul furtului din buzunare, pot apărea în zone aglomerate ca de altfel în toate destinațiile;
– moneda naționala este lari (1 euro = 3,26 lari georgieni/ GEL);
– nu îți uita bocancii pentru hiking. O sa fie aproape imposibil sa scapi de Munții Caucaz pentru a ajunge la unele dintre cele mai spectaculoase locuri de vizitat, așa că trolerul poate sa nu fie cea mai bună idee pentru posibilitate maximă de explorare;
– Georgia este una dintre cele mai ieftine țări în care am călătorit. Am aruncat un ochi peste cazări cu review-uri excelente, care porneau și de la 6€ pe noapte, așa că per total, cel mai scump s-ar putea să te ajungă de fapt biletele de avion.

.

.

Cum să ajungi în Georgia

Noi am zburat cu Wizz Air din București și am aterizat în Kutaisi, pe un preț de nimic, ca majoritatea chilipirurilor pe care le găsesc când nu am o destinație concretă pentru vacanță. Din câte am văzut recent, nu mai există zboruri directe spre Georgia din România dar poți găsi oferte foarte bune din Budapesta spre Kutaisi.

Odată ajunsă pe aeroportul din Kutaisi, deși mic, am avut la îndemână tot ce aveam nevoie:
-un ghișeu unde puteai să îți schimbi banii în moneda națională;
-un ghișeu de unde puteai să îți cumperi o cartelă de telefon cu minute si internet. Știam că vom cumpăra o cartelă, așa că am luat la noi un telefon în plus, iar la aeroport tot ei s-au ocupat și de schimbarea și activarea acesteia. Cartela a fost absolut indispensabilă pe parcursul săptămânii petrecute acolo și vă recomand să vă cumpărați una atunci când aterizați;
-un ghișeu de unde puteai cumpăra bilete de bus spre Kutaisi, Tbilisi sau Batumi. Pe site-ul acesta, găsești toate informațiile necesare legate de ora de plecare și prețuri.

.

Cum să vezi Georgia într-o săptămână

Deși va suna destul de aglomerat, itinerariul pe care l-am făcut a fost minunat și am reușit să ne bucurăm de adevărata experiență pe care o are Georgia de oferit. Am avut timp suficient de vizitat, de lenevit, de admirat și de mâncat. Multe persoane aleg să vadă și Batumi dar am preferat să vedem munții din Georgia în detrimentul unei stațiuni la Marea Neagră.

.

Ziua 1- Tbilisi

Noi am hotărât să ajungem în Tbilisi în aceeași zi în care am și aterizat, pentru a începe vizita direct din capitală, iar finalul vacanței să îl petrecem în Kutaisi, de unde urma să avem și zborul de întoarcere. Biletul de bus de la aeroport până în Tbilisi a costat 20 Gel/pers și nu a fost nevoie de rezervare în avans. Toate informațiile le găsiți aici.

.

Ziua 2- Gori & Uplistsikhe

Din Tbilisi există nenumărate posibilități de excursii de o zi. Am pornit dimineață spre autogara din Tbilisi (Didube Station), unde, în tot haosul specific locului, am găsit un mini-bus (Marshrutka) care mergea spre Gori. În autogara din Gori, am găsit o marshrutka care mergea mai departe, spre Uplistsikhe (un drum de aprox. 20 min cu mașina + alte aprox 15 min de mers pe jos).
Uplistsikhe este unul dintre cele mai importante situri arheologice din Georgia, un vechi oraș, locuit până în secolul al 13-lea î.Hr. Intrarea în Uplistsikhe a costat 7 Gel/pers. La întoarcere, ne-am încercat norocul făcând hitchhiking în parcarea din Uplistsikhe pentru a ajunge înapoi în Gori. După ce am vizitat puțin orașul, ne-am întors la autogara din Gori, unde am găsit o altă Marshrutka care să ne ducă înapoi în Tbilisi.
Am descris aici toată arta din spatele unei târguieli zdravene, la care trebuie musai să apelezi când te vei afla pe tărâmul magic al unei autogări georgiene.

.

.

.

Ziua 3- Kazbegi

Dacă timpul îți permite să faci o singură excursie din Tbilisi, aș recomanda-o fără urmă de îndoială pe cea spre Kazbegi. Am pornit iar foarte dimineață spre Didube Station pentru a găsi o mașină care să ne ducă în Kazbegi. Drumul a durat 3 ore, și ne-am tocmit la 15 Gel/pers.
Parcul Național Kazbegi este poate una dintre cele mai pitorești zone din Georgia. Noi am mers până în Stepantsminda, un orășel liniștit din Munții Caucaz. Munții înconjoară orașul, iar priveliștea oferită, este într-adevăr, pe cât de minunat o arată pozele de promovare. Am ales să ajungem chiar în Stepantsminda, pentru că am dorit să facem hike-ul spre Gergeti Trinity Church, una dintre cele mai iubite biserici din Georgia.
Pentru cei care doresc să guste din aerul Caucazilor la maxim, pot face hike-ul spre Gergeti Trinity Church fără nicio problemă. A fost o urcare relativ ușoară, care a durat aproximativ o oră și jumătate. Deși este o drumeție ușoară, nu vă recomand să vă aventurați fără încălțăminte adecvată! Există de asemenea și opțiunea mașinilor 4×4, care pentru 15 Gel/pers, vă vor duce pâna la Gergeti Trinity Church și vă vor aduce înapoi în Stepantsminda.
Pentru că drumul până în Kazbegi a durat 3 ore și am dorit să facem hike-ul până la biserică, am petrecut o noapte în Stepantsminda, iar a doua zi am pornit înapoi spre Tbilisi.

.

.

.

Ziua 4- Tbilisi

Cea de-a patra zi am dedicat-o în totalitate vizitei capitalei Georgiei. Spre surprinderea noastră, Tbilisi are un aer modern, o viață de noapte bogată, restaurante excelente și o mulțime de lucruri și locuri frumoase de oferit.
Am vrut să aflăm ceva mai multe despre cultura și modul de viață al georgienilor, așa că ne-am alăturat unui Free Walking Tour, care a durat mai bine de 3 ore dar a a meritat în totalitate. Găsești toate informațiile necesare, direct pe site-ul celor cu care am ales noi să facem FCT.
Cei nefamiliarizați cu acest concept de Free Walking Tour, trebuie să știe că turul este gratuit, iar la final plătești ghidul cu cât dorești tu. Turul din Tbilisi a fost unul dintre cele mai bune FCT la care am participat.

.

CITEȘTE ȘI:
Georgia într-o coajă de nucă

.

Ziua 5-Kutaisi

Acum ceva timp, când încă eram în Georgia, am scris Georgia într-o coajă de nucă. Pe lângă arta târguielii dintr-o autogară, am scris și despre stilul lor de condus și daca vrei să știi la ce să te aștepți și motivul pentru care nu recomand să închiriezi mașină în Georgia, găsești totul aici. Și pentru că stilul de condus al georgienilor este total haotic și foarte periculos, am hotărât ca din Tbilisi să mergem spre Kutaisi cu trenul. Biletele ni le-am cumpărat cu doua zile înainte direct din gara din Tbilisi și drumul a durat mai bine de 5 ore.

.

.

.

Ziua 6- Canioanele Okatse si Martvili

Odată ajunși în Kutaisi, am ales să explorăm din nou la maxim zona în care ne aflam, așa că ne-am făcut rezervare în avans pentru două excursii de o zi cu plecare din Kutaisi. Înainte de a pleca în Georgia, am găsit site-ul celor de la Budget Georgia, care oferă nenumărate excursii pentru toate buzunarele. Prima excursie a fost la Canioanele Okatse și Martvili și la Peștera Prometheus. Excursia a costat 13 EUR/pers și am făcut rezervarea pe email. Partea cea mai bună este că cei de la Budget Georgia te roagă să le oferi adresa la care ești cazat pentru a te lua din fața casei, în ziua cu excursia. Priveliștile oferite de Canionul Okatse au meritat toți banii, iar cei de la Budget Georgia au oferit un tur ireproșabil.

.

Ziua 7-Wine & Dine Tour

Am ales să petrecem ziua tot cu cei de la Budget Georgia, pe care parcă nu pot să îi laud suficient. Turul a început la ora 15, deci am mai avut timp să ne pierdem pe străduțele din Kutaisi. Cei de la companie, ne-au luat iar din fața casei și ne-au dus într-un sat apropiat, la casa și podgoriile unei familii care se ocupă  cu producerea vinului. Familia Baia, ne-a întâmpinat ca pe niște vechi prieteni, ne-au arătat podgoriile, pivnițele unde depozitează vinurile, ne-au explicat întreg procesul, de la culegerea strugurilor până la punerea în sticle, iar la final ne-au pregătit o cină delicioasă și evident, o degustare de vinuri. Totul a durat 4 ore, a costat 20 EUR dar atmosfera a fost minunată.
Mai mult decât niște producători de vin, membrii familiei Baia au fost niște gazde exemplare. Turul acesta și-a lăsat cu siguranță amprenta asupra întregii excursii în Georgia și ni s-a arătat încă o dată, ce oameni darnici și primitori sunt georgienii.

.

Ziua 8- Kutaisi și înapoi spre România

.

.

.

.

.

Unde să mânânci în Georgia

Nu știu dacă mai are rost să laud mâncarea și vinurile georgienilor. Sunt delicioase și sunt mereu din belșug. Așa cum am spus și la început, Georgia este o țară foare ieftină, așa că am putut încerca o mulțime de restaurante. Prețul mediu pe care îl lăsam pentru o masă de două persoane, de la care te ridicai ca de la masa de Crăciun, era de aprox. 50-60 de lei. Am să las aici lista restaurantelor pe care le-am testat și care ne-au fost recomandate de către localnicii cu care ne-am împrietenit pe parcursul vacanței noastre acolo.

Tbilisi

1.Kafe Leila
2.Salobie Bia
3.Nikolozi
4.Wine Buffet

Kazbegi- Stepantsminda

1.Anno’s Corner

Kutaisi

1.Toma’s Wine Cellar
2.Paolo
3.Cafe Fleur
4.Tea House Foe-Foe

.

.

.

UA-128051971-1