Ca să fiu sinceră, nu mai călătorisem, așa…de capul meu până pe la 22 de ani. Am început să călătoresc în anul în care am studiat în Germania, în primul rând pentru că îmi doream să explorez cât mai mult din țara și cultura lor, în al doilea rând pentru că ajungeam cu destul de mare ușurință acolo unde doream și nu în ultimul rând pentru că, spre deosebire de România, în Germania nu aveam ore de la 8 dimineața până la 8 seara. Asta a fost, cred eu, una dintre cele mai mari diferențe de care m-am lovit odată ajunsă acolo. Spre deosebire de noi, ei pun accent și pe partea de dezvoltare personală, nu doar pe un program supraaglomerat și haotic. Au timp. Au timp să învețe, au timp pentru un student job și au timp să călătorească. Așa că după ce ne făceam datoria de studenți, în weekenduri ne luam rucsacii în spate și plecam.
Cazările noastre variau în funcție de buget: hostel, airbnb sau couchsurfing. Cum despre poveștile mele pe Couchsurfing am vorbit deja mai pe îndelete, m-am hotărât să scriu câte ceva și despre cele avute cu Airbnb-ul, acest articol nefiind o reclamă. Toate sunt întâmplări reale și amintiri frumoase care mi-au schimbat cu siguranță felul de a gândi și stilul de a călători.

.

Prima experiență cu Airbnb

Prima experiență cu Airbnb-ul a fost în Hamburg, unde regulile gazdei noastre erau foarte simple “Normal behaviour”, no weapons, no drugs, no lies, no violence.” Când ne-am trezit a doua zi dimineață, tipa la care stăteam își lăsase laptop-ul pe masă ca și cum nu ar fi avut doi străini în casă. M-am uitat la prietena cu care eram plecată și am clipit cumva a nelămurire. Nu înțelegeam încă această mentalitate. Eram complet debusolate.

-Nu cred că știe că suntem din România! ne-am explicat noi mai în glumă motivul pentru care cineva ar avea totuși curajul să își lase așa lucrurile de valoare.

.

Un alt fel de “all inclusive”

În München, familia la care am stat cu Airbnb-ul a fost de acord să îmi facă o reducere, mi-a împrumutat o bicicletă pe perioada șederii mele acolo, m-a pus la masă alături de ei și m-a chemat la plimbările lor prin oraș. Tot nu înțelegeam acea mentalitate. Eram un străin. Unul care ceruse și un discount de student pe deasupra.

Nu știu dacă ați avut vreodată un moment în care să fiți extraordinar de fericiți dar dintr-un lucru banal. Nu fericirea trecerii unui examen, reușita unui interviu sau nașterea copilului. Nu, nu mă refer la genul acela de momente semnificative. Mă refer la ceva mărunt, ceva neașteptat. Îmi aduc aminte de parc-ar fi fost ieri: mă plimbam cu bicicleta, alături de gazda mea, copilul ei de doar câteva luni și de cei doi câini pe care îi avea și familiaritate aceea dintre noi, bucuria lor sinceră și contagioasă de la 10 dimineața, într-un parc oarecare din München, m-a făcut să mă opresc pentru câteva momente. Eram, la rându-mi, foarte fericită și pur și simplu nu înțelegeam de ce. Poate tocmai lipsa unui motiv anume, a făcut momentul cu atât mai marcant pentru mine. Mă simțeam cumva total lipsită de griji. Mă simțeam ca acasă deși eram la 1400 de km distanță de familia mea.

.

TIPS & TRICKS pentru Airbnb

1.Dacă îți dorești un loc doar pentru tine, poți bifa opțiunea Entire place.
2.Dacă ești dispus să stai în aceeași casă cu gazda poți bifa Private room sau Shared place. Eu aleg mai mereu Private room.

Avantajele unui Private Room
-Prețurile sunt evident mai reduse decât opțiunea Entire place
-Vei sta în casă cu gazda și nimeni nu cunoaște orașul mai bine decât un localnic. Întrebă-ți gazda care sunt locurile cele mai frumoase de vizitat, ce capcane turistice ar trebui evitate sau ce recomandări culinare are.
-În cazul în care ai nevoie de ajutor, gazda ta va fi acolo.

3.Citește întotdeauna reviewuri-le locului unde dorești să stai.
4.Eu bifez mereu și opțiunea de Superhost, acestea fiind persoanele care au primit 5 ⋆ de la majoritatea oaspeților pe care i-au avut.
5.Pentru a nu primi un refuz din partea gazdei, încearcă să ai un profil bine pus la punct. Majoritatea gazdelor vor să știe cine urmează să le treacă pragul.
6.Atunci când dorești să închiriezi un loc, scrie-i gazdei câteva cuvinte despre călătoria ta: cine ești, de ce mergi în orașul respectiv, cu cine vei merge, unde și la cât vei ateriza. Comunitatea Airbnb încearcă să fie cât mai mult bazată pe încredere și respect, așa că majoritatea gazdelor, mai ales cele care împart aceeași casă cu oaspeții lor, apreciază foarte mult câteva informații.

.

Primiți o reducere de €34 la prima cazare cu Airbnb și o reducere de €13 la primul Airbnb Experience, dacă vă faceți cont folosind linkul care va apărea dând click pe poza aceasta.
Reducerea se aplică doar cu condiția de a nu avea deja cont de Airbnb.

.

Reducere de student

În Amsterdam, preturile unei camere cu Airbnb-ul depășeau cu mult bugetul nostru de studenți. Găsisem un un loc minunat, cu o locație excelentă dar care ne-ar fi costat 400 € împreună. Prietena mea și-a luat inima în dinți și i-a trimis un mesaj gazdei, în care i-a povestit cine suntem, ce studiem, că am vrea tare mult mult să vizităm Amsterdam-ul dar din păcate prețurile cazărilor sunt puțin prea piperate pentru noi. La final a întrebat-o politicos dacă ar fi de acord sa ne facă o mică reducere, pentru că ne-ar plăcea enorm să stăm în apartamentul ei.

Anne, gazda, a răspuns imediat: “Să știi că nu am mai făcut asta până acum dar cu voi am un feeling bun. Vă primesc cu drag și în loc de 400 €, îmi puteți plăti doar 260 €.  Vă aștept!”
Am rămas amândouă fără cuvinte. Ajunse în Amsterdam, Anne ne-a întâmpinat ca o prietenă pe care o cunoșteam de ani buni. Ne-a spus că are o bicicletă în plus pentru oaspeți și că o putem folosi, a ieșit cu noi pentru a ne arăta orașul, am gătit împreună și, la fel ca la prima cazare, toate lucrurile ei de valoare erau lăsate prin casă fără nicio grijă. Încă nu reușeam să înțeleg mentalitatea aceea, așa că am întrebat-o dacă nu îi e teamă că cineva poate fura ceva din casă.

-Îmi întâmpin oaspeții cât de des pot. Dacă simt că ceva nu e în regulă cu ei, îi poftesc afară și le dau banii înapoi. Nu pot sta mereu cu teama că cineva poate fura ceva. Și în plus, sunt doar lucruri! De exemplu, dacă vreți și aveți nevoie, mâine puteți lua camera mea de fotografiat ca să faceți poze prin oraș.

.

CITEȘTE ȘI:
Experiențele Couchsurfing
Autostopul prin Irlanda de Nord

.

Sunt doar lucruri

“It’s just stuff!”, mi-am repetat și eu încă o dată. Într-adevăr, “It’s just stuff!” nu-și prea găsea locul în mentalitatea mea de român dar eram dispusă să schimb asta. În Germania oamenii donează celor care au nevoie, lucruri pe care ei nu le mai folosesc dar în stare perfecta de funcționare. În casele pe unde ajunsesem ca oaspete, eram tratată ca un membru al familiei. Pentru oamenii pe care i-am întâlnit în călătoriile mele, “It’s just stuff!” era o normalitate.

Privind în urmă acum, realizez că, deși nu mai plec cu un buget de studentă, caut mereu aceleași experiențe sincere, de care am avut parte, neintenționat, atunci când eram studentă. Cred cu tărie că amintirile nu se fac doar cu locuri, ci și cu oameni și mai cred că vacanțele „All inclusive” nu pot educa sufletul și mintea așa cum o fac niște cazări simple în casele localnicilor, descoperirea unor taverne mai ascunse, sau o călătorie cu trenul în afara zonelor principale de atracție. Aa, da era să uit: la „All inclusive” ai in plus şi o brăţară la mâna. Asta ca să ai şi dovada clară că eşti în vacanţă doar că să mănânci cel puţin la fel de des pe cât respiri. Şi pe bani mulţi. Şi tot cartofi prăjiţi cu carne. Poftă bună!

Călătoria este pentru mine fascinaţia detaliului, a istoriei din spatele destinaţiei și mai ales a oamenilor care sfinţesc locul, iar Airbnb-ul, Couchsurfing-ul, Blabla Car-ul sau Free City Tour-urile mi-au oferit un alt fel de turism și niște experiențe cu totul unice.

.

UA-128051971-1