Dacă întrebi americanul de rând care este cel mai frumos oraș din Statele Unite, o să primești două răspunsuri: San Francisco și New Orleans. După ce le-am vizitat pe amândouă, votul meu merge spre cel din urmă. Fie că vii aici pentru jazz, voodoo, pentru că ți-a placut mult sezonul trei din American Horror Story sau ești fan al Cronicilor Vampirilor de Ann Rice, New Orleans are ceva pentru toată lumea.

.

Cum ajungem?

Eu am luat un zbor domestic cu Spirit Airlines, Wizz Airul american. Din Boston până in New Orleans am plătit 120$ dus-întors pentru zbor direct; orașul este o destinație turistică din ce în ce mai cautată, drept urmare este ușor de găsit o legătură din marile orașe.

Recomand vizitarea New-Orleans-ului ca excursie adiacentă unei alte călătorii în Statele Unite, dintr-un oraș mai accesibil.

Din păcate, din Romania este foarte greu și scump de ajuns acolo. New York City, Boston, LA, Miami și Washington DC sunt orașe unde poți zbura la prețuri decente. Statul Louisiana este pozitionat în sudul continentului și puteți merge în perioade nu foarte înfloritoare pentru turism, cum ar fi noiembrie, începutul lui decembrie sau martie-aprilie, când zborurile spre US sunt mai ieftine. Dacă ai ajuns în America cu Work and Travel, profită de luna pe care o ai pentru călătorit și du-te mai degraba în New Orleans decât în Los Angeles, după părerea mea, cel mai supraevaluat oraș din SUA.
Ca perioadă, evită să mergi în februarie deoarece are loc celebrul festival Mardi Gras și drept urmare, prețurile zborurilor și cazărilor se dublează sau chiar se triplează. Sau poți merge special pentru Mardi Gras și să petreci așa cum nu ai mai făcut-o toata viața ta. De asemenea, evită să mergi în miezul verii deoarece căldurile sunt greu de imaginat, iar umiditatea ajunge la 90%.

.

.

Voi fi în siguranță?

Încep prin a spune că nu m-am simțit niciodată în pericol. Am vorbit și cu alți oameni care au vizitat orasul și mi-au spus același lucru. Respectați regulile de siguranță de bază, evitați să mergeți pe străduțe și luați Uber dacă sunteți departe de casă după lăsarea serii. Nu vă speriați de oamenii ciudați pe care o să-i vedeți; cel mai probabil nu au treabă cu voi. De asemenea, lumea se salută pe stradă tot timpul, este o atitudine tipică sudului, deci este perfect normal să intrați în vorbă aleatoriu.

.

Ce mâncăm?

În mod normal nu aș include o secțiune culinară, dar Louisiana se mândrește cu bucătăria unică in lume, Cajun si Poboy. Statul Louisiana nu a fost niciodată stăpânit de englezi, fapt care se reflectă în bucătăria lor, de departe cea mai bună din SUA.

.

“New Orleans food is as delicious as the less criminal forms of sin.”
― Mark Twain

.

De asemenea, poți bea un espresso la orice bar sau restaurant, ceea ce nu pot spune despre alte state. Calitatea cafelei este extraordinară … sau poate mi-au coborât standardele după ce am stat in America ceva vreme. În orice caz, savurați!
Un alt detaliu important: în articolul despre NYC am spus că porțiile în state sunt suficient de mari cât să hrănească trei oameni. În urma călătoriei în NO trebuie să atrag atenție asupra faptului că acest loc este o excepție! Porțiile sunt la fel de mari ca in Europa, deci nu o sa aveți destul să împărțiți.

Mâncarea, în mare parte, se împarte în două mari categorii: Cajun și Po-boy.
Din bucataria Cajun trebuie neaparat să încercati Gumbo (preferatul meu este de fructe de mare), Softshell Crab, Crawfish Etouffee , Jambalaya și, musai, nu plecați din New Orleans fără să încercați Blackened red fish. Insist!
Po-boy are originea în mâncarea sclavilor și constă în diverse tipuri de sandwich-uri. Mâncarea este mai grea și vă va ține sătui mai mult timp.
Dacă  vă place să încercați mâncare exotică, în NO puteți consuma carne de aligator! Cea mai proaspată o puteți găsi în septembrie. De asemenea, nu este mai scumpă decât alte feluri de carne și o puteți consuma pane, la grătar sau sub forma de cârnați. Recomand să încercați măcar o data. Dacă vă plac mezelurile și măslinele, încercați italian Muffuletta. Pe meniuri o să aveți opțiunea să comandați întreagă, jumate sau un sfert. Un sfert este mai mult decât suficient pentru o persoană și este foarte posibil să nu mai mâncați nimic tot restul zilei. Altă mâncare specifică zonei sunt beignets, după care americanii se dau in vânt, însă nu sunt nimic altceva decât gogoșile noastre simple cu zahăr pudră. Sunt avantajoase ca mic-dejun, fiind foarte ieftine (în jur de 1$ pentru una), însa nu e musai să încercati. De asemenea, dacă vreți ceva un pic mai familiar, puteți degusta Red Beans, care nu este nimic altceva decât iahnie de fasole iute.

.

CITEȘTE ȘI:
The Big Apple: Ghid de călătorie în New York City – Partea I
The Big Apple: Ghid de călătorie în New York City – Partea a II-a

.

.

Unde stăm?

Din păcăte, statistic vorbind, NO este un oraș cu un indice al criminalității ridicat, însă cât timp stai în zonele turistice și în locuri iluminate o să fii ok. Drept urmare, căutați AirBnb sau hoteluri în zona French Quarter (cea mai bună zonă, de departe), Bywater, Garden District, City Park, Treme, City Center și 7th Ward. Cazările sunt destul de ieftine comparat cu alte orașe americane. Eu am platit 100$ pe noapte (împartit la 2, în camera puteau dormi maxim 3 persoane) pe Frenchman Street, zonă super centrală, iar cazarea pot spune că a fost chiar luxoasă. Conform cautărilor mele, o cazare medie într-un cartier în regulă costă în jur de 70$/ cameră.

.

UA-128051971-1