Când eram la grădiniță eram conștientă de existența a doar două orașe: București și New York. Crescând și urmărind atâtea personaje fictive trăind în această uriașă metropolă, New York mi s-a părut mereu aflat într-un univers paralel, în care nu am crezut că voi călca vreodată. Însă cu puțin noroc am reușit să ajung să umblu pe aceleași bulevarde pe care își etala ținutele Carrie Bradshaw, să beau bere unde Ted Mosby își discuta problemele în dragoste cu prietenii lui și să stau în fața blocului pe care l-am văzut de nenumărate ori în fiecare episod din Friends.
Am decis că este mai practic să scriu două articole mai mici decât unul foarte lung. În această primă parte voi acoperi informațiile de bază despre New York, urmând ca în partea a doua să scriu pe larg despre atracțiile turistice.
.
Pe scurt
New York este cel mai mare oraș din SUA; se întinde pe o suprafața de aproximativ 500 de km2 și are o populație de 8 milioane de oameni. Este recunoscut ca fiind orașul cu cea mai mare diversitate lingvistică din lume, fiind vorbite in jur de 800 de limbi. În Times Square o să simți cu adevărat că ești în capitala neoficială a lumii.
Am trăit în București toată viața și am călătorit în marile capitale ale Europei, însă nimic nu m-a pregătit cu adevărat pentru această excursie. Trebuie să recunosc, prima întâlnire cu New York-ul a fost de-a dreptul copleșitoare. Extrem de aglomerat, mulți oameni dubioși, mult gunoi și mult mult stres. A doua oară însă, ceva parcă s-a schimbat și am iubit fiecare secundă petrecută în acest incredibil oraș.
Dacă ar fi să privesc în urmă, simt că ar trebui să îmi asum în totalitate vina pentru eșecul primei vizite. A fost o excursie nepregătită cu de-amănuntul și simt că am pierdut mult din această cauză.
NY este genul de oraș unde ar fi bine să vii cu o listă generoasă a locurilor pe care dorești să le vizitezi.
Având în vedere că probabil ți-ar lua o lună întreagă pentru a vedea tot ce are orașul de oferit (poate și mai mult, strict turistic vorbind) o să încerc în a doua parte a articolului să enumăr câteva dintre locurile care consider că merită văzute, iar în această primă parte voi oferi câteva informații care sper să-ți facă călătoria mai ușoară.
Cum ajungem?
Din păcate, nu există cursă directă din România, însă compania LOT zboară din Budapesta spre New York, zbor cu o durată totală de aproximativ 10 ore. Există, evident, și multe alte companii aeriene cu care puteți traversa oceanul, cele mai avantajoase prețuri fiind oferite în general de Turkish Airlines (care oferă și două bagaje de cală incluse), iar prețul unui bilet dus-întors se învârte în jurul sumei de 650-700$. Biletele sunt mult mai scumpe în lunile iulie și august și în preajma sărbătorilor.
Pentru oferte foarte bune recomand site-ul cheapoair, însă trebuie să vă atenționez că în prețul biletului nu este inclus bagajul de cală!
.
Unde stăm?
New York are 5 sectoare: Manhattan, Bronx, Brooklyn, Queens și Staten Island.
Aproape tot ce e must-see se află în Manhattan, deci faceți tot posibilul să găsiți cazare aici.
Pe Air BnB puteți găsi cazări la prețuri decente (80-100$ pe noapte pentru camera de 2-3 persoane) în Upper East Side. Este o zona foarte sigură, centrală, poziționată chiar lângă Central Park, de unde puteți ajunge pe jos, sau cu metroul cam oriunde doriți. Vă spun sincer că merită să dați poate puțin mai mulți bani pentru cazare în Manhattan decât să stați în alte cartiere; Brooklyn e departe; ce economisiți pe AirBnb veți plăti pe metrou și taxi, iar in Bronx și Queens nu vreți să vă prindă noaptea pe drum (plus că sunt departe de orice).
Cum ne deplasăm?
Pentru distanțe mai mari, recomand oricum metroul, deși este probabil cel mai complicat din lume: 427 de stații și 27 de magistrale. Prețul unui bilet este 2.75$ și le puteti procura de la automate. Metroul a fost mult mai curat decât mă așteptam și localnicii o să vă ajute cu drag dacă le cereți, deci nu vă jenați; sunt perfect conștienți de cât de complicat este.
Dacă trebuie să prindeți un autobuz, tren sau avion și vreți să mergeți cu metroul, vă recomand să plecați cu o oră mai devreme față de cât considerați că vă trebuie ca să ajungeți.
Veți merge extraordinar de mult, așa că e obligatoriu să vă puneți în bagaj cei mai comozi papuci!
De asemenea, puteți să luați faimoasele taxiuri galbene (încercați să opriți unul ca în filme, e amuzant). Am auzit povești nu tocmai plăcute, însă eu n-am avut nicio problemă când am ales această opțiune. Tarifele taxiurilor variază, însă se învârte în jurul sumei de 1.5$ pe km.
Sau puteți, desigur, să optați pentru Uber.
Voi fi în siguranță?
Orașul pare mult mai periculos decât este. New York este cel mai vizitat oraș din Statele Unite, primind în jur de 50 de milioane de turiști anual. Conform statisticilor, este cea mai sigură metropolă din țară, având indexul criminalității mai mic decât media națională. Atâta vreme cât nu vă aventurați prin zonele rău famate și urmați regulile minime de precauție (cum ar fi sa nu vă țineți telefonul în buzunarul de la spate în metrou), o să fii ok. În niciun alt oraș n-am avut impresia că fiecare om își vede mai de treaba lui, așa cum am avut-o aici.
Unde mâncăm?
Cu siguranță nu vă va fi greu să găsiți un restaurant. Pe o singura stradă puteți găsi localuri cu specific din toate colțurile lumii și vă sfătuiesc să profitați de asta. În America porțiile sunt uriașe, deci dacă călătoriți low cost puteți împărți o porție cu partenerul de drum. Apa este gratuită în orice loc, iar dacă nu comandați băuturi și nu luați cea mai scumpă chestie din meniu puteți plăti pe o masă în jur de 25$ (plus tips, musai!).
Vă recomand să nu mergeți la marile lanțuri fast-food, sfat valabil pentru toată America. Mâncarea de acolo pare că a mai fost mâncată o dată și de fiecare dată mi-a dat mari dureri de stomac. Vă spun sincer că produsele Burger King, KFC, McDonalds și Subway sunt mult mult mai bune în România, drept urmare chiar nu merită să vă stricați ziua cu o indigestie. Dacă e musai, Five Guys și Dunkin Donuts oferă mâncare ceva mai decentă.
articol: Ana Johnson-Moore
poze: Iulia Gherbovet