Lista de mai jos include locurile pe care eu, personal, le recomand, destinațiile fiind alese, conform gusturilor mele. New York este un oraș uriaș și vă poate oferi absolut orice doriți, așadar vă sfătuiesc să cercetați și să vă faceți un plan riguros înainte de plecare. Love it or hate it, NYC este un loc care ar trebui să fie pe toate listele călătorilor.

.

Unde ne plimbăm?

.

Times Square

Un loc care nu are nevoie de prezentare. Dacă vrei sa vezi piața centrală a planetei în toată splendoarea ei mergi după lăsarea serii în Times Square. După ce ați terminat de facut poze, sunt câteva locuri în care merită să intrați:


Hard Rock Cafe

Dacă ați crescut uitandu-vă la MTV si dând TV-ul la maxim când se difuzeaza melodia preferată, acest loc este must-see. Eu mi-am făcut un obicei din a intra in toate cafenelele Hard Rock care-mi ies in cale, iar acesta are printre cele mai faine piese (alături de cel din Hollywood, după părerea mea). Aici puteți vedea masca folosita in filmul The Wall si costumele originale purtate de membrii trupei Beatles in primele spectacole televizate ale carierei lor. Dacă nu sunteți fani ai muzicii rock, merită sa intrați pentru a vedea unele dintre costumatiile de scena purtate de Shakira, Beyonce, Madonna sau Gwen Stefani.
Puteti intra în restaurant pentru a vă uita pe pereți fără a fi obligați să faceți consumație. Spuneti hostesei We just want to look around și nu o să aveți nicio problemă.

Bubba Gump Shrimp

Dacă cuvintele Run, Forrest, run vă spun ceva și daca va plac fructele de mare, trebuie să mancați ceva de la Bubba Gump. Am mâncat creveți in multe locuri și vă spun sincer că nicaieri n-au fost mai buni. Din păcate și prețurile sunt pe măsură, costul unei mese învârtindu-se pe la 30$ de persoană (cu tips inclus), dar dacă bugetul vă permite să cheltuiți, vă promit că nu veți regreta!

Magazinul M&M

Puteți intra doar pentru poze faine pentru Instagram, însă mă îndoiesc că veți putea să rezistați bomboanelor. M&M de toate culorile imaginabile, de la negru la lavandă, iar magazinul vă pun la dispoziție arome exclusive magazinului din Times Square cum ar fi bomboane cu cafea sau dovleac, toate servite de la dozatoare uriașe. Puteți să vă faceți propria combinatie la prețul de aproximativ 7$ pentru 250 g. De asemenea, este un loc foarte bun pentru a lua cadouri pentru acasă, dacă rezistați să nu mâncați tot pană ajungeți.

.

Central Park

Alt loc care nu are nevoie de prezentare, parcul central se întinde pe o suprafață de aproximativ 4 km2, de la 59th Street la 110th Street pe lungime și de la 5th Ave la 8th Ave pe lățime. Parcul este foarte frumos și cel mai probabil îl veți folosi drept scurtatură, de exemplu pentru a ajunge din Upper East Side in Upper West Side sau din Upper Manhattan în Lower Manhattan. Puteți închiria o caleașcă sau o bicicletă cu care să vă plimbati.
În Central Park se află și grădina zoologică, unde puteți vedea peste 160 de specii de animale.
Prețul biletului este de 20$ și include experienta cinematografului 4D. Biletele sunt mai ieftine online!

.

Upper West Side

Cel mai frumos cartier din New York, Upper West Side este considerat nucleul cultural al orașului. Include institutii iconice cum ar fi Lincoln Center for Performing Arts, Metropolitan Opera, Muzeul de Știinte Naturale și Universitatea Columbia. Dacă nu vă intereseaza in mod deosebit niciuna, vă puteți plimba pur si simplu printre străduțe, să admirați arhitectura newyorkeza pe care ați văzut-o de atâtea ori în filme și seriale și să faceți poze la intrările caselor. Indiferent ce decideți, este un must-see.

.

Financial District

Dacă vreți să vedeți ce înseamna opulența in adevaratul sens al cuvântului, luați metroul până la Wall Street și plimbati-vă in sectorul financiar. În acest cartier se află cele mai înalte și impunatoare clădiri, de la zgarie-norii care ajung până la 400 m înaltime la tribunalele uriașe cu arhitectura europeana. În această zonă se aflau și Turnurile Gemene, in locul cărora a fost construit un monument memorial. Lânga acel monument se afla World Trade Center, cea mai înaltă clădire din New York, ajungând la 541 m înălțime. Luați liftul până la observator pentru a vedea metropola de sus, experiență pe care o recomand după lăsarea întunericul. Costul acestei experiențe este de 35$.
De asemenea, trebuie să faceți o poză cu sculptura de bronz a artistului Arturo Di Modica, Chicago Bull, simbolul Wall Street.

.

China Town

Plasat lângă sectorul financiar, China Town pare a fi o enclavă . Îmi este foarte greu să descriu zona; este zgomotoasă, aglomerată și plină de tarabe cu tot felul de articole de vânzare. Mult pește, multe fructe de mare ciudate, multe fructe și legume exotice. Dacă vă place bucătăria asiatică, aici puteți mânca preparate autentice din Orientul Îndepartat. De asemenea, intrați in magazinele de tip alimentară! Puteți cumpara produse importate din Asia la prețuri de nimic.

.

Little Italy

Probabil acest loc nu este atat de exotic pentru noi cum este pentru non-europeni, însă tot vă puteți bucura de atmosferă. Este un cartier micuț, istoric, cu multe restaurante și, desigur, cu multi italieni newyorkezi, oameni total diferiți față de italienii europeni sau din orice alta zonă din SUA.
Am călătorit mult în Statele Unite și vă spun sincer că aici am mâncat singura pizza care avea gust de acasa.

.

Brooklyn

Dacă doriți să treceți podul, considerat în sine atracție turistică, mergeți să vizitați faimosul cartier cultural. Zona a fost rău famată mult timp, fiind un cartier sărac populat de imigranți, însă în ultimii 20 de ani s-a dezvoltat extraordinar de mult, în special în sectorul IT. Acum, zona este plină de cafenele și restaurante moderne, clădiri frumoase și atracții turistice. Printre acestea se numără New York Aquarium, Grădina Botanică și parcul de distracții Coney Island. Despre Brooklyn poate fi scris un articol separat, drept urmare vă recomand să vă rezervați o zi întreagă pentru a vizita acest cartier.

.

.

.

.

Ce facem?

.

Spectacol pe Broadway

Spectacolele ținute în sălile celebrului bulevard sunt recunoscute ca fiind cele mai bune din lume. Este foarte greu să descriu experiența musicalului pe care l-am văzut, însă voi spune că am intrat în sala de spectacol așteptându-mă să văd cea mai bună reprezentație din viața mea și tot mi-au fost cu mult depășite așteptările. Am văzut musicalul Beetlejuice, adaptat după filmulregizat de Tim Burton cu același nume iar prețul unui bilet a fost de 60$. 

Desigur, prețurile biletelor variază de la piesă la piesă. Vă sfatuiesc să considerați această experiență ca fiind prioritară; nu veți vedea nimic asemanător nicăieri altundeva și merită fiecare bănuț.

Puteți vedea spectacole clasice cum ar fi  Chicago sau Wicked, musicaluri moderne cum ar fi adaptarile Lion King, Aladin, sau alte filme clasice Disney, sau puteti opta pentru spectacole de teatru unde se joacă piese clasice precum To kill a mocking bird. Desigur, apar spectacole noi în fiecare sezon, așadar e bine să vă interesați de program înainte de a traversa oceanul și să cumparați biletele cât mai din timp.

.

Muzeul Madame Tussauds

Cu sediul si cel mai mare centru la Londra, celebrul muzeu de ceara are un sediu si în inima New Yorkului, fix in Times Square. Este un loc unde cu siguranță vă veți amuza alături de partenerii de drum și cu siguranță o să aveți ocazia să faceți multe poze faine cu actori, cântăreți și super-eroi. Pretul unui bilet este de 30$ (cumparati online!) pentru biletul standard. În plus vă recomand să intrați si la cinematograful 4D Marvel din interiorul muzeului și la experienta multisenzoriata 7D (basically VR), ambele fiind extra față de prețul biletului de intrare.

.

Metropolitan Art Museum

Considerat a fi cel mai important muzeu de artă din lume după Louvre, muzeul de arta se întinde pe o suprafata de aproape 650 m2, fiind cel mai mare din Statele Unite, iar expoziția permanent include peste 2 milioane de exponate împărțite in 17 sectoare culturale. În acest muzeu puteți vedea exponate din Egiptul Antic, artă veche africană, cele mai importante piese din perioada impresionistă, instrumente muzicale exotice, statui budiste din secolul XIII și îmbrăcăminte traditională din cele mai izolate insule din Oceania.
Acest muzeu te va face sa realizezi cât de mare și diversă este planeta pe care trăim și cât de complexă este specia umană. Eu am prins o expoziție temporară cu veșminte tradițioanele ale nativilor americani din nordul continentului (inclusiv Canada), expoziție care a inclus și diverse artefacte folosite in ritualurile șamanice. De asemenea, aripa japoneză a fost cu adevarat deosebită; acolo se află și celebra gravură a valurilor lui Hokusai, probabil cea mai celebră gravură din lume (cu siguranță ați văzut-o pe undeva). Aș putea scrie un articol întreg numai despre ce puteți vedea in acest muzeu, așa că mă voi opri aici.

Prețul biletului este de 25$ și este valabil 3 zile cu intrari nelimitate.

Acest sistem mi s-a părut perfect având în vedere faptul că mulți oameni n-ar avea rabdare să vadă tot muzeul într-o zi. Take your time with this one!

.

American Museum of Natural History Museum

Este cel mai mare muzeu de știinte naturale din lume și este compus din 28 de clădiri interconectate care găzduiesc 45 de sectoare pentru expoziții, alături de planetarium și o uriasă bibliotecă. Prețul unui bilet este de 23$. Printre exponatele cheie se numără schelete complete de dinozauri, celebra fosilă Archaeopteryx care a revoluționat lumea științei, cranii umane cu vechime de peste 300,000 de ani, o hală întraga dedicată faunei oceanului, cinametograf 4D și multe multe altele. Pentru această vizită merită rezervată o zi întreagă, în special dacă sunteți pasionat de subiect.

.

Statuia Libertații

Am inclus acest monument deoarece nu poți să scrii un articol despre NY fără să menționezi simbolul orasului. Insa, sincer… daca ajungeti aici odata in viata orasul are experiente mult mai faine de oferit. Pe aceasta pagina puteti citit despre cum sa ajungeti acolo . Puteți lua bilete online sau puteți sa mergeți pur si simplu fără nicio pregatire; odata ce veți ieși din metrou veți fi abordați de mulți indivizi cu oferte pentru feriboturi. Dacă vreți sa vizitați interiorul statuii trebuie să faceți rezervare din timp.

Prețul uneu călătorii cu feribotul pornește de la 17$ și o să treceți și pe sub Brooklyn Bridge.

După cum am spus, o să mergeți acolo doar ca să spuneți că ați fost. Sunt sute de poze cu statuia online si experiența nu vă oferă cine știe ce, deci dacă vreți să vizitați vă recomand să lasați aceasta atracție pentru a doua sau a treia vizită.

.

.

.

CITEȘTE ȘI:
The Big Apple: Ghid de călătorie în New York City – Partea I

.

Shopping

După ce ai văzut ce ți-ai propus să vezi, probabil vei dori să te delectezi cu o doză sănătoasă de shopping. Mersul la cumpărături în New York te va face să te simți ca într-un mall uriaș. Aici se află cele mai mari magazine ale tuturor brandurilor, clădirile magazinelor Macy’s, Bergdorf Goodman si Tiffany and co. fiind considerate adevarate atractii turistice. Fiecare zonă comercială are propria atmosferă și propriul stil, așa că cel mai bine este să ai măcar o vagă idee ce cauți. Fifth Ave este probabil cea mai celebră stradă comercială din oras. Bulevardul se întinde pe lângă Central Park și cea mai scumpă zonă este de la 42nd Street la 59th Street unde puteți găsi cele mai cele branduri: Louis Vuitton, Gucci, Prada, Fendi… în mare cam toate numele mari din fashion la care vă puteți gândi. De asemenea, nu este exclus să vedeti vreo celebritate dacă aveți noroc. Dacă nu vreți să rupeți cardul, pe 5th Ave se află și cladirile masive a magazinelor H&M, Zara și alte firme mai accesibile. Dacă vreți haine de designer la prețuri foarte bune, puteți merge pe Canal Street în Lower Manhattan. În această zonă este posibil sa fiți coplesiți de varietatea magazinelor, așa că este recomandat să aveți cât de cât idee ce cautați.

Pentru buticuri mai ascunse si haine mai hipsteresti, Madison Ave este plin de magazinașe unde puteți găsi ceva deosebit să duceți acasă.

Alte locuri bune pentru shopping sunt Rockefeller Center (aici găsiți gift-shopuri de la mai toate atracțiile turistice), cartierul SoHo și, bineinteles, Times Squre.

.

.

articol: Ana Johnson-Moore
poze: Ioana Făgădar

UA-128051971-1